Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

divendres, 16 d’abril del 2021

LLIBRES BÀSICS SOBRE GASTRONOMIA SALVATGE

S'acosta Sant Jordi... Us deixo aquí algunes idees de llibres útils i indispensables per sortir a collir plantes silvestres, cuinar-les i consumir-les. 
Hi ha molta bibliografia per identificar les plantes i conèixer les seves propietats, però aquí us proposo només aquells llibres bàsics per ficar-los a la motxila quan sortiu a collir. Són els que sempre recomano a les persones assistents als nostres tallers, perque contenen tot allò que ens cal saber i són de gran ajut.

D'alguna manera, són els meus "llibres de capçalera" perquè m'han acompanyat durant molts anys i encara els faig servir. 
També recomano els nostres llibres de producció pròpia, ja que estan pensats per oferir tot allò que a mi m'hagués agradat de llegir per aprendre i mai vaig trobar.

Recomanem...

PLANTES SILVESTRES. Cossetània edicions. 

Idioma: català. 235 pàgines

Guia per conèixer les comestibles i distingir-les. Llibre molt ben estructurat. Alta densitat d'informació. Quasi un llibre de butxaca. Bones fotos que permeten reconèixer fàcilment la planta, amb dades i indicacions dels seus usos, localitzacions i detalls botànics per ajudar a identificar-la.
Ens és de gran ajut. La informació és esquemàtica però completa. Els autors són alemanys i una part de la flora que s'hi descriu, és força desconeguda o escassa a casa nostra.





RÉCOLTER LES JEUNES POUSSES  DES PLANTES SAUVAGES COMESTIBLES. Éditions du Terran. 

Idioma: Francès. 300 pàgines

Llibre molt gràfic i bàsic. Extremadament útil. Fotografies amb molt de detall de les plantes comestibles de mida petita. De cada planta, en fa la comparació amb les altres que se li assemblen i ajuda molt a identificar-les i a no confondre-les. Explica amb detall també les que són tòxiques i el grau de toxicitat. Un molt bon llibre. Indispensable per sortir a collir.  




PLANTES SAUVAGES COMESTIBLES ET TOXIQUES. Rossolis o Ulmer. 

Idioma: francès. 190 pàgines.

Llibre imprescindible per reconèixer els fruits silvestres que creixen arreu d'Europa. Indicacions de característiques, usos, hàbitat, curiositats i toxicitat dels fruits silvestres. Excel·lent fotografia, que permet reconèixer el fruit en l'arbre en el moment de la collita. Molt recomanable, és un inventari de fruits silvestres.



HERBARI MENGÍVOL, d'Antoni Orengo. Edicions Tívoli. 

Idioma: valencià. 165 pàgines


Llibre de caire etnobotànic, amb explicació dels principals usos de cada planta. Excel·lent fotografia, que ajuda a identificar-les. Explicacions concretes i sintetitzades dels usos medicinals i comestibles. Inclou els fruits silvestres més habituals. Enfocat a la flora comestible del país valencià. Conté un capítol final amb receptes molt ben ilustrades amb fotos.

 


Publiacions pròpies: 

HERBES A LA CARTA. Cossetània edicions.

 Idioma: català. 207 pàgines.

Descriu les caracteristiques i usos de les plantes silvestres més habituals i aporta receptes de com cuinar-les i una taula amb els principals nutrients de cadascuna d'aquestes plantes. 
És un llibre bàsic per qui comença a conèixer les plantes i vol idees i receptes per posar en pràctica la cuina silvestre. Si el voleu adquirir o necessiteu més info la teniu clicant aquí.

LA FARIGOLA. Farell editors.

 Idioma: català. 125 pàgines.

Segurament la planta més tradicional i familiar. Per això li vam dedicar el primer número de la col·lecció, per aprofundir en el valor gastronòmic, medicinal, històric i tradicional d'aquesta herba, una de les més populars. Com consumir el timó? En el llibre trobareu receptes i moltes coses més. més info aquí.

LES ORTIGUES  (llibre finalista del premi Gourmand Awards 2021). Farell editors. Idioma: català. 151 pàgines.


La millor verdura silvestre. Un llibre que us ajudarà a treure partit de les ortigues, però també a conèixer la seva història, els seus usos desconeguts i sorprenents i moltes coses més. Si voleu saber-ne més, aquí teniu més info.

EL ROMANÍ. Farell editors. Idioma: català. 151 pàgines.

Hem de menjar més romani!!. Una planta que té penjada l'etiqueta d'herba per condimentar, però encara el fem servir molt poc. En el nostre llibre presentem moltes receptes per cuinar amb romaní, per incorporar-lo a la cuina diària i aprofitar així les seves excel·lents propietats. Però també veureu que aquest petit arbust ha tingut una història fascinant i plena de vicissituds. Més informació sobre el llibre d'El Romaní clicant aquí.

La col·leccció d'Eixarcolant


Aquesta entitat, dedicada entre d'altres coses, a la divulgació, conreu i coneixement de les plantes silvestres, té editats tres bons llibres sobre aquesta temàtica. Constitueixen un vertader inventari de les nostres plantes aprofitables. 
En cada volum hi trobareu diferents plantes silvestres comestibles, amb tot tipus de dades per identificar-les, utilitats, usos, propietats i receptes per poder-les consumir, ilustrades amb fotos. Uns llibres ben fets, molt útils i enriquidors. Més info a eixarcolant.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog