Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

dilluns, 14 de gener del 2013

La discreta Stellària (Stellaria media)

Avui parlarem de la discreta Stellaria o picagallina. Aquesta planta menuda coneguda com Stellaria media, de la família de les Caryofil·làcies és excel·lent per afegir a les amanides i  molt nutritiva.

Sol passar desapercebuda, tot i que és molt abundant i creix en colònies, formant un conjunt de múltiples plantes que s'aixequen un pam de terra, les unes a tocar de les altres, generalment molt atapeïdes quan troben un indret propici.

Flors i fulles

Li agraden els sols frescos, a la ombra i protegida del sol i creix també enmig d'altres herbes diverses, a la vora de camins, al peu de murs poc assoleiats, en els jardins.... té una aparença i una consistència molt fràgil, per això a vegades no la trobem dreta sinó tombada a terra.

Les seves fulles són molt petites, ovalades, de la mida d'un cigró... Però un dels trets més característics per identificar la Stellària  és la seva flor: de color blanc, menuda com les fulles, amb cinc pètals minúsculs, però dividits, de manera que a simple vista es perceben 10 pètals i no 5. La Stellària és una planta de tardor-hivern-primavera, quan la temperatura i el clima l'acompanyen.

Ara doncs és el moment ideal per  consumir-la, la trobem en abundància. Collir-la és molt entretingut, donat que és molt menuda, però és una planta fresca, ideal per barrejar a les amanides, a les quals dóna un toc de diversitat i de frescor,  o per fer sopes, ja que és una verdura excel·lent.

Propietats: és diürètica i expectorant
Nutrients: Calci, Fòsfor, Potasi, Magnesi, vitamina A i vitamina C. Però si per alguna cosa destaca  la Stellària és pel Ferro (Fe) perquè en conté: 8,4 mg/100 gr., quasi la mateixa proporció de Fe que les llenties (9 mg/100 gr).

Per tant, val la pena que cada vegada que  anem a passejar mirem de collir-ne un bon ramell per posar a totes les amanides o als plats de verdura. No hauria de mancar a cap amanida d'hivern.
Altres denominacions: Borrissol, picagallines, ...

3 comentaris:

  1. A veure si en trobo per la meva zona, aquesta no la conec!

    ResponElimina
  2. Jo acabo de descobrir-ne en grans quantitats al terrat, als testos que no he cuidat. Suposo que es pot considerar que un hort urbà està fracassat quan la major part de la collita la constitueix una mala herba i no el que vàrem plantar. De tota manera, si acabem fent-ne amanides tampoc és un mal final.

    ResponElimina
  3. A casa li hi donaven a les gallines.

    ResponElimina

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog