Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

diumenge, 31 d’agost del 2014

Verdolagues, riques en mucílag, calci, magnesi, potassi i omega 3

La Verdolaga (Portulaca oleracea) és una planta molt familiar, perquè la trobem en totes les hortes, jardins, torretes  i en camps acabats de llaurar. Sol créixer ara, cap a finals d'estiu, amb les pluges d'agost. És de les plantes que "ens fan nosa" i les arranquem. Doncs bé, arranquem-les, però que siguin per posar al plat: a les amanides, en una sopa de verdura, en una truita.

Verdolagues amb flor

La Verdolaga és  una planta menuda, que quan ha agafat una alçada de 5-9 cm, aleshores creix arran de terra, desplegant els seus brots en sentit circular i pot formar  mates de molta amplària. Tota ella és comestible: tronc, fulles i fruits (minúsculs).

Foto de verdolaga, troncs i fulles comestibles

Propietats de les verdolagues

Per un tema pràctic, el més fàcil de consumir són les fulles de les Verdolagues, que tenen un gust àcid i una textura cruixent que quan les masteguem, es torna viscosa, degut al molt de mucílag que contenen. Per aquesta raó és una bona planta emol·lient que ens facilita el trànsit intestinal.

La textura de la planta ja deixa entreveure que les fulles de Verdolagues són molt sucoses, pel seu alt contingut en aigua (un 92%), però no podem desmerèixer les altes proporcions de diversos nutrients:

 Composició nutricional de les verdolagues     

mg/100gr
Calci 100
Fòsfor 40
Ferro 3,5
Sodi 45
Potassi 585
Magnesi 65



Apart, també ens aporta Vitamina A, C i moltes vitamines del grup B, però totes elles en proporcions que no destaquen. Posats a comparar, es pot afirmar que les Verdolagues tenen aproximadament la mateixa proporció de nutrients que els espinacs.


Ara bé, si una cosa hem de destacar de les Verdolagues són molt riques en àcid  Omega 3. Els experts en  Nutriteràpia recomanen l'amanida de Verdolaga, de la mateixa manera que recomanen els Omega 3 d'origen marí (sardina, salmó, ...).  Tot i que la verdolaga no iguali el seu contingut en omega 3, és la fulla més rica en aquest component.

Com consumir les Verdolagues:

El més senzill és collir els brots tendres i desfullar-los damunt de les amanides. No us alteraran el gust i si que us les enriquiran pel que fa a nutrients, apart de donar-los un toc de cruixent.

Una amanida amb unes fulletes de verdolaga

També les podeu barrejar enmig d'una ensaladilla russa o posar-ne un grapat a la paella de l'arròs.

A mi m'agraden molt barrejades com a  ingredient en una sopa de carbassó, ja que el seu mucílag fa que la sopa quedi molt cremosa. Senzillament, s'hi poden tirar (tronc i fulles) quan tirem el carbassó i es deixa bullir tot junt.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog