Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

dimarts, 24 d’octubre del 2017

Com fer "Patxaran" amb Aranyons

Els Aranyons són el fruit de l'arbust Prunus spinosa, de la família de les Rosàcies. El trobem en llocs de bardissa, vores de camins, torrenteres i terraplens o terres i vinyes abandonades, L'aranyoner és un arbust molt ramificat, amb algunes punxes i una fulla menuda, que apareix posteriorment a la florida, en el mes de maig. 


A la primavera és quan és més fàcil trobar aranyoners. Solen créixer formant extenses i denses colònies, que generalment  fan una funció divisòria del terreny i es poden identificar amb molta facilitat perquè aquestes tapies vegetals són totalment blanques per la seva florida. Posteriorment a la flor,  treu el fullam i a finals d'estiu o inici de tardor, ja es poden collir els fruits, de color blau grisós, i que si no són ben madurs, tindran un sabor molt aspre. Cal assegurar-se de que estiguin al punt perquè siguin dolços i sucosos.

Amb els aranyons podem fer unes excel·lents confitures i també el famós patxaran, un licor dels que baixa sol, bo i fresquet, és boníssim...¡¡ 

Flor de l'Aranyoner en plena florida a l'inici de la primavera

El Patxaran és un licor  molt popular a Navarra, fet a base d'aranyons com ingredient principal, i apart, algunes persones hi afegeixen també determinades  herbes. La llibertat total a l'hora d'elaborar aquests preparats és una característica dels licors casolans. Cadascun té la seva "firma d'autor".
Però a mi m'agrada molt  la fórmula del Patxaran del meu oncle Angel Masats. És molt senzilla i dóna un resultat espectacular. Aqui us la deixo perquè ara és el moment de sortir a collir els Aranyons, elaborar el Patxaran  i per Nadal ja el podreu  tastar...

Aranyó madur , al juliol
Licor de Patxaran


  • 25-30  aranyons
  • 12 grans de café
  • un litre d'anís


Es posa tot en un bocal, ben tapat i es guarda en un lloc sec i fosc. Cada 15 dies s'ha de remoure la barreja. Al cap d'uns tres mesos ja es pot encetar.

Arbustos d'aranyoners a peu de camí a la primavera

Aranyons madurs a l'arbre
Aranyó en procés de maduració


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog