Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

dilluns, 10 de juny del 2013

Moixernons, bolet de primavera

Moixernons, "muixarrons", "muxernons"... i encara trobaríem alguna altra variant dialectal en alguna vall pirinenca amagada. És un dels bolets de primavera més clàssics, juntament amb les carreretes o els marçots. 

D'entre tots tres,  el moixernó destaca per ser el bolet més olorós: només collir-lo ja podem sentir la seva fragància  penetrant, com d'herbes fresques i concentrades, que convida a menjar-los ràpid perquè ens fan venir gana.


Moixernons

Els moixernons creixen enmig de prats d'alta muntanya,  generalment a partir dels 1500 mts, entremig de l'herba, tot just acaba del fred i les glaçades. Quan n'hi ha molts, l'indret on creixen  es pot percebre a distància, perquè formen el que s'anomena erols (porció de terra on el miceli del bolet és molt abundant).  També els trobem en clars de bosc, al peu de matolls o ginebrons.

El moixernó és un bolet rodó, color crema i a vegades tirant a groguenc, i sol créixer en colònies o en petits grups. Els boletaires van cada any a buscar-los en els mateixos indrets, que anomenen moixerraneres. 

Com tots els bolets, s'han de cuinar de seguida, ja que sinó perden qualitat i es tornen més groguencs. Es poden menjar  sols i amb all i julivert, amb suc,  en una sopa o crema, o en truita, però sens dubte, en els estofats és on se'ls treu millor partit.  El secret  rau en no deixar-los coure molt, perquè al perdre l'aigua  queden molt fibrosos.


Vegeu les Receptes:
  • Cassola d'arròs amb moixernons i ortiga.
  • Remenat de moixernons.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog