Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

dimecres, 29 de març del 2023

El bàbol, el bròquil en miniatura


El bàbol (Cardaria draba o Lepidium draba) és una de les verdures que podríem qualificar d'efímeres. Pertany a la gran família de les Crucíferes o Brassicàcies, com la col, la mostassa o el coliflor. És una planta que creix de manera abundant, formant colònies a la vora de camins, de conreus o en feixes abandonades. A l'estiu, amb les calors, pràcticament desapareix.

Inflorescència de bàbol, la part més comestible

Descripció de la planta

Les fulles són de color verd glauc i l'alçada no sobrepassa els 40-50 cm, segons la qualitat i humitat del sòl. Les flors són diminutes i blanques, disposades en forma de corimbe. 

El bàbol apareix a inici de primavera i té un creixement molt ràpid. A partir del moment en que puntegen les inflorescències, cal collir-les. Si esperem 2-3 dies més, ja han esclatat les minúscules flors blanques i ja no tindrà aquesta aparença de bròquil. 

Parts comestibles del bàbol

Grup de plantes a la vora del camí
Tota la planta és comestible, però el que té realment interès gastronòmic és el conjunt d'inflorescències menudes quan encara són en estat de poncella i presenten una aparença com de bròquil minúscul, de la mida de la ungla. 

En aquest moment collirem aquestes inflorescències immadures, amb unes tisores (si ens segueixen unes fulles no passa res) i les posarem i transportarem  en un tupper, amb compte. Les consumirem el mateix dia, ja que si es marceixen perden la turgència que les fa atractives. Com a molt, es poden guardar un dia a la nevera.

Com consumir el bàbol?

Es pot consumir cru, a l'amanida, però és un xic picant, com totes les crucíferes. El més aconsellable és coure'l al vapor uns 3 minuts o escaldar-lo just un minut. Més temps no, perquè el capdellet es desfà. D'aquesta manera també preservem millor el seu contingut de vitamina C. Les fulles també es poden menjar, bullides o al vapor.



Idees per consumir el bàbol:

  • "Bròquils" mini de bàbol al vapor
    Cuit com s'indica i servit com aperitiu o acompanyament.
  • Lliga molt be amb formatge tendre i un  raig d'oli.
  • Dins d'una amanida de tomàquet, olives negres i formatge.
  • Triturat amb oli i sal, com a salsa picantona per amanir.
  • Es pot preparar en salmorra o vinagre, com a conserva.
  • El podem escampar damunt una pizza com a verdura.






Pizza amb bròquilets de bàbol.
Abans de coure i després, ja cuita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog