Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

dilluns, 8 d’agost del 2022

Receptes d'estiu: amarant

 Vacances¡¡¡¡ Temps de lleure per fer allò que ens ve més de gust, com per exemple, cuinar.

Malgrat l'extrema sequera, hem d'agrair que les pluges de tarda que han caigut alguns dies, han afavorit el creixement de diverses herbes.

Una de les que creix amb empenta i ganes és l'amarant (Amaranthus spp) i el podem aprofitar per fer nombrosos plats de verdura. Cuinar-lo és fàcil: tot allò que fariem amb una bossa d'espinacs, ho podem fer amb l'amarant. Fins i tot guardar-los en una bossa a la nevera, un cop nets, o bullir-los i congelar-los. 

La collita

Si observem el paisatge, veurem que tenim amarants per fer provisions per uns quants dies, si volem... 

Els collirem amb unes tisores, només els que encara no floreixen, tallant la part superior i deixant la planta al terra. Així ens emportem les fulles més tendres i senceres. Els rentem i els deixem en remull una hora almenys. Després els escorrem be, els envasem en bosses i se'ns guarden frescos a la nevera entre 3-4 dies.

Com consumir-los

Si les fulles són ben joves i tendres, al deixar-los en aigua es tornen turgents i es poden menjar crues en amanida, com un espinac. 

Sinó, els podem consumir saltejats a la paella, escaldats, en truita, en estofats de llegum, o en un pastís de verdura.

Recordeu: tot allò que farieu amb els espinacs, ho podeu fet amb l'amarant.


Beneficis nutricionals de l'amarant

Tal com dèiem en un post anterior sobre l'amarant, és una de les millors verdures d'estiu, amb uns valors nutricionals molt per damunt dels espinacs. En destaquem:

  • Calci: 476 mg.
  • Potassi: 410 mg.
  • Fòsfor: 74 mg
  • Ferro: 5,5 mg (més del doble que els espinacs ¡¡)

La recepta d'estiu:

  • 200 g de fulles d'amarant
  • 2 ous
  • 250 ml de llet
  • 70 g de polenta 
  • 50 g de mantega fosa
  • 3 cullerades de formatge parmiggiano o similar
  • 2 grans d'all
  • sal i un pessic de bicarbonat

Enrossim els alls en una paella i hi posem les fulles d'amarant i tapem. Les haurem de posar en vàries etapes perque dificilment i caben totes. Hem de deixar-les uns minuts, per tal que es coguin i s'arronsin. Les fulles han de quedar ben cuites i toves. Les traiem, les escorrem i damunt d'un tallador, les esmicolem be amb el ganivet. Reservem.

Posem els ous en un bol, amb la llet i la polenta i ho batem. Afegim la mantega, el formatge, la sal, el bicarbonat i les fulles d'amarant. Ho barregem be.

Untem un recipient per anar al forn, ho aboquem i el deixem coure 40 minuts a 180º. Es pot menjar calent o també fred, per emportar-lo a la platja. És un plat molt nutritiu.

Bon estiu silvestre¡


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog