Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

dissabte, 9 de setembre del 2017

Fruits vermells d'estiu: Cireres d'arç

Els fruits de l'arç blanc també són comestibles

L'arç o arç blanc  és un arbust amb planta d'arbre, de la família de les Rosàcies, que adorna el paisatge durant el mes de maig, amb la seva intensa florida de menudes flors blanques. I arribat l'agost, continua adornant amb la vermellor dels seus fruits. Es tracta d'una planta que pertany al gènere Crataegus que té diferents espècies, però la varietat  silvestre que trobem amb més freqüència en els terenys abandonats, vorals de bosc o prop de torrenteres, és l'espècie Crataegus monogyna Jacq.


L'arç  és una planta amb múltiples utilitats i força desconeguda: En el camp medicinal és molt apreciada per les seves propietats cardiotòniques i vasodilatadores, entre d'altres, i a la farmàcia es poden comprar preparats i suplements elaborats amb aquesta planta. Aquestes propietats les trobem en tota la planta, fulles i fruits.

Com a planta comestible, no pot ser més generosa. Durant l'hivern l'arç es queda totalment despullat de fulles, només amb el tronc gris del qual encara pengen alguns fruits secs. Però a la primavera, quan treu els primers brots tendres de fullatge, els podem collir i menjar-los en cru amb l'amanida o suimplement espicassats de l'arbre. Les fulles petites, tendres  i dentades de l'arç són comestibles. Immediataent després les fulles esdevenen massa coriàcies per a ser menjades  i apareixen les flors, blanques, precioses, formant agrupacions de poms espessos, que fan que l'arç esdevingui totalment blanc i notòriament visible a la distància. Aleshores podem collir les flors de l'arç per decorar l'amanida.
I  tanta quantitat de flors, obviament han de donar molts fruits: Per això, l'arç blanc  es cobreix sempre de vermellor a finals d'agost,  per la munió de  petites cireretes vermelles que presenta i que també són comestibles.
Els fruits de l'arç són molt petits,


Les cirereretes de l'arç són molt petites,  tenen poca polpa, un pinyol voluminós i una textura farinosa. E el seu gust ens recorda una poma. Tenen molt poc sucre i gustativament són bastant neutres, però val la pena menjar-les perquè tenen un alt contingut de Potassi, Sodi Calci, així com també vitamina C. 
Si l'arbre es troba vora un torrent i té humitat, poden arribar a tenir entre 1 i  1,5 cm,  de diàmetre. Es mengen crues fins ben entrada la tardor, ja que els costa de caure de l'arbre. 

Melmelada d'arç


Si aconseguiu collir-ne moltes -però moltes-,  i són molsoses, en podem fer una confitura: bullides 5 minuts, amb una mica de sucre i una pell de llimona. Un cop cuites les haurem de passar pel passa purés per treure'n els pinyols abans d'envasar-les en un pot de vidre.


Una de les qualitats de l'arç és el seu baix contingut en aigua, que es nota quan es tasten les fulles,  i també en els fruits, molt farinosos. Aquests contenen només un 72% d'aigua.
Si voleu trobar més informació sobre les diferents propietats medicinals de l'arç i els seus fruits podeu clicar  aquí.

L'arç en flor al maig, és un bell espectacle

Varietats

Una altra varietat molt comú d'arç silvestre és el Crataegus laevigata, que es diferencia del C. monogyna per un petit detall de la flor.
També l'atzeroler, C. Azarolus, és un arbre originari del Mediterraani oriental (diuen que de Creta) que produeix les atzaroles, també comestibles. El trobem majoritàriament cultivat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog