Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

dilluns, 1 de febrer del 2016

Mostassa blanca, mostassa silvestre

Dins del gènere de les Mostasses podem trobar diferents plantes, totes elles molt similars, i a vegades quasi idèntiques. Totes pertanyen a la família de les Brassicàcies, la mateixa família de la col. La planta d'avui és la Mostassa Blanca (Sinapis alba L.), que la podem trobar formant colònies i abunda en terraplens, marges i terrenys que hagin estat llaurats i després abandonats. Es una planta adventícia, que s'instal·la ràpidament quan troba un terreny remogut. 

En un hivern suau com l'actual, ja la trobem florida i ben ufanosa, no ens deixa indiferent. La Mostassa Blanca silvestre presenta un aspecte molt ramificat, amb un fullatge dens i fulles lobulades. Si les freguem, la seva olor ens recorda la col, la ravenissa o els créixens...


Fullatge i flors de mostassa blanca


Planta de mostassa blanca silvestre, fulles

Com aprofitar la Mostassa Blanca silvestre?

En aquests moments d'hivern el seu aprofitament rau en les flors, d'un groc intens i molt viu, que fan que la plana ens cridi l'atenció. Si collim els capítols florits podem fer-ne una salsa groga de gust profund, per amanir la verdura o la pasta.

Amb les fulles més tendres del capdamunt, en farem una lactofermentació per menjar-les crues. I més endavant, quan la planta grani, podrem aprofitar les llavors per fer una picada i obtenir el sabor de la mostassa. 


Salsa de Mostassa blanca o Salsa Sinapia  


  • un bon grapat de flors de mostassa blanca
  • un gra d'all petit
  • una cullerada de vinagre suau (de poma)
  • una cullerada de suc concentrat de poma
  • una cullerada de suc de gingebre ratllat
  • oli d'oliva verge per cobrir tota la barreja

Tots aquests ingredients els posem a la batedora i ho barregem suaument perquè quedi lligat. Cal regular l'oli, perquè no quedi una barreja molt líquida. Hauria de quedar com una maionesa lleugera. I el resultat tampoc és de salsa picant.

La podem guardar a la nevera en un pot de vidre uns quants dies.
Al ser una salsa de color molt viu, dóna vida i alegria a les amanides. I no cal dir que també és  bona per sucar-hi pa tou¡¡ 

Recepta salsa de mostassa amb flors de mostassa, espècies i oli. És boníssima sucada en pa o com a vinagreta d'una amanida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog