Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

diumenge, 10 de gener del 2016

La Xicoira, l'"escarola silvestre"


La Xicoira és una herba molt abundant que creix enmig de prats, vores de camins i conreus abandonats. Ara la tenim al seu punt òptim per poder-la collir i consumir-la en amanides. La Naturalesa ens la proporciona just en el moment en que les seves funcions depuratives ens són més necessàries. 

La Xicoira és la Cichorium Intibus L. de la família de les Compostes. Planta comestible que creix amb moltes  fulles juntes, en forma de roseta desordenada i molt tupida, de color verd intens i dentades, amb un nervi central que sol ser blanquinós. Se la pot confondre amb la Dent de Lleó, perquè les fulles es poden assemblar en alguns moments del seu creixement.
De fet, les fulles de la Xicoira evolucionen de menys a més dentades a mida que es fan velles.
Les Xicoires adultes les tenen molt més dentades que quan són joves, però aleshores ja és fàcil distingir la planta perquè ens podem fixar en les  diverses ramificacions, amb nombroses flors blaves, inconfusibles. Les flors de la Xicoria són molt decoratives, però només s'obren quan tenen sol.  
Floreixen des de la primavera fins a la tardor i tot plegat, ens recorda una mica l'escarola domèstica, amb la qual està emparentada.

Quines parts de la Xicoira són comestibles?
Totes, Des de l'arrel, que es pot fer servir per torrar i fer un sucedani del café, fins a les flors, que ens decoren les amanides i les llavors, també.
Però la part més interessant i que ens cundirà més, són les fulles tendres, abans de que la planta tregui la flor. Inicialment les fulles més petitones i joves tenen el contorn uniforme i a mida que creixen, van apareixent "dents de serra".
Com consumir la Xicoira?
El millor és menjar-la crua en l'amanida, escollint sempre les fulles més tendres, perquè a mida que es fan velles, amarganteixen més.
Hi ha una manera per fer que les Xicoires siguin més tendres i cruixents: si localitzem Xicoires en un lloc controlat, els posem al damunt una teula, i en el termini de 7-10 dies, les fulles s'hauran entendrit i seran quasi blanques i molt cruixents, molt semblant a l'escarola.
Propietats de la Xicoira: Com totes les plantes amargues, està molt indicada per activar les funcions de l'aparell digestiu i és considerada depurativa del fetge.
Recepta amb Xicoira:
vegeu la pestanya del meu Receptari SilvestreCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog