Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

diumenge, 26 d’octubre del 2014

Frexols o Resoles: una recepta medieval amb regust d'herbes aromàtiques

La recepta dels Frexols o Resoles, és d'arrel medieval i la podeu trobar en el capítol 169 del Llibre de Sent Soví, la primera obra de Cuina catalana, escrita en el segle XIV.
L'interès que té aquesta recepta és que es fan servir únicament dos tipus d'ingredients: herbes aromàtiques silvestres i farina.
Heus aci la recepta, tal i com ve redactada en l'obra citada (he intentat mantenir l'estil original):

CLXIX.  Com  fer Frexols
Si vols fer Frexols, se fa així: pren sàlvia i menta i hisop i sajolida i ruda i julivert  i fonoll i  créixens i celiandre i comí tendre i matafaluga i altres bones herbes.  De cadascuna segons et sembli.
I picades totes juntes, fort i rega-ho.
Després tingues farina blanca ben passada i destrempen les herbes amb aigua i fes resoles.

En realitat,  aquesta recepta amb plantes silvestres aromàtiques, extreta  de la nostra Cuina Medieval, es tracta d'una mena de truita sense ou,  només amb farina i herbes aromàtiques, o millor dit, una mena de bunyol d'herbes. Les Resoles, segons la mida que se'ls doni,  poden quedar com una mena de creps finetes d'herbes aromàtiques, o com un bunyol.
El mot Frexols no figura en el diccionari, però segons alguns autors,  sembla que derivi del verb fregir. Si que el diccionari ens parla de la paraula Frèjol, que significa prim, lleuger. I en aquest cas es podria relacionar amb el resultat final d'aquestes "truitetes" que queden molt primes un cop fetes...

A continuació us explico amb detall com he fet jo les meves Resoles o Frexols, ja que com veieu, la recepta medieval no diu res de l'acabat final, per tant, ens l'hem d'imaginar i li podem donar molts formes i molts acabats: 
  • Ingredients: Sàlvia, menta, sajolida, julivert, ruda, fonoll (només la fulla) i créixens: De tot plegat, una mica de cada, però he donat prioritat a la Sàlvia.
  • Ho he trinxat tot, ben menut, fins omplir un plat de postres. Hi he barrejat una cullerada petita de comí i una de matafaluga.
  • En un plat fondo he posat totes les herbes, 4 cullerades de farina integral i aigua mineral ben freda, tirant-la a poc a poc, mentre es va desfent la farina, fins que queda una crema prou compacte  per poder fregir. Per acabar, un pessic de sal i un de llevat en pols.
  • Es  van tirant a la paella, amb  l'oli ben calent,  a cullerades, de manera que quedi ben estès. Compte¡ perquè s'enrosseix molt ràpidament... Es posa damunt un paper absorbent  i es menja d'aperitiu. 
  • Es pot fer de la mida que hom vulgui, però al meu parer, queda millor fer Resoletes ben petites, perquè queden més cruixents, ideals per a un aperitiu, on els diferents gustos aromàtics queden molt ben conjuntats. Els Frexols o Resoles, és una bona manera de menjar verdura aromàtica i és el que menjaven fa 700 anys els nostre avantpassats¡¡ un plat senzill, però que permet moltes varietats, presentacions i combinacions aromàtiques.

1 comentari:

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog