Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

diumenge, 31 de març del 2013

Pimpinella, fulla amb regust de meló

La Pimpinella és una planta de fulles comestibles, arrodonides, serrades i minúscules. Les més grans són de la mida d'un cèntim, per tant, atipar-se'n resulta difícil, però tastar-les bo i barrejades  en les amanides i purés els dóna un toc de frescor perquè les fulles tenen un lleuger regust  a meló.

Pimpinelles acabades de collir
La Pimpinella (Sanguisorba minor, o dita també Poterium sanguisorba) pertany a la família de les Rosàcies, creix arreu, fins i tot al jardí, però les plantes que anirem a buscar, seran les més tupides, i les trobarem en llocs de sòls rics, un xic humits i sobretot en aquesta època, en que després de les pluges creixen de manera ufanosa, formant grans motes, molt generoses, amb brotets que arranquen des del terra. La Pimpinella és una planta molt abundant en qualsevol marge, boscos, vores de rieres i llindant a zones de conreu.

Com collir pimpinella

Les fulles són verdes i a vegades tirant a gris. Les podem collir gairebé durant tot l'any, però  ara és quan la planta és més rica i tendre, té més creixent i més concentració de nutrients,  abans que tregui la flor.

Tallem els brotets arran de terra, uns quants de cada planta per no malmetre-les totes, i a casa triem les fulles, que les escamparem en forma de pluja damunt les amanides. Admeten tot tipus de maridatge: amb tomàtec, ceba, enciam, formatge, iogurt, etc.

La Pimpinella té un altre nom en català que sempre m'ha agradat i que em suggereix que podia haver estat una menja molt distinguida i selecte: se la denomina també Enciam de Cavaller...

Vegeu una recepta de Pimpinella, a títol de  suggerència en l'apartat del Receptari.

Aspecte general d'una planta de pimpinella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog