Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

dilluns, 23 de juliol del 2012

Una altra interpretació


En les últimes setmanes ha aparegut a la premsa nacional la notícia de la publicació a la prestigiosa revista Natur Wissenschaften,  del treball d'un grup de científics i paleontòlegs, que han estat excavant i estudiant les coves dels homes neardentals de El Sidrón, a Astúries.
Segons els articles apareguts a la premsa nacional, els investigadors, a través de complicats mètodes per analitzar la placa dental dels 5 individus estudiats, han pogut identificar que menjaven molts vegetals, i concretament dues plantes: la milfulles i la camamilla  (Achillea millefollium i Chamomilla suaveolens) . Ambdues plantes són àmpliament reconegudes des de fa segles per les seves propietats medicinals, sobretot la camamilla, molt habitual avui dia.
I així és com ens ho ha presentat la premsa quan ha revelat la notícia, a través d'aquets titulars: "els primitius ja consumien plantes medicinals". Heus aquí el meu desacord.

No es pot negar que fessin ús de les plantes com a medicina, però més aviat es podria afirmar que feien de l'alimentació la seva medicina (conscient o inconscientment). Però el desconeixement actual sobre la comestibilitat de les plantes silvestres, porta a pensar que les restes trobades en aquest estudi, siguin restes de plantes consumides com a"medicina", i no com aliment.  En realitat, els primitius consumien un gran quantitat de vegetals com aliment, entre els quals cal comptar-hi  la milfulles i la camamilla. Per això m'inclino més a pensar que el fet que aquells neardentals d'El Sidrón haguessin consumit milfulles  i camamilla, obeïa més a una necessitat nutricional  que no pas medicinal.  Tant una com l'altra són plantes que es poden menjar. I els seus efectes sobre el nostre cos, es noten a nivell de benestar.

Per tant, almeu entendre, la notícia no és "que els neardentals del Sidrón ja coneixien les plantes medicinals", sinó que "consumien plantes per les seves bondats gastronòmiques", pel seu gust , en aquest cas amarg, però lleument perfumat i no desagradable.  A l'insistir en el consum de plantes silvestres amb finalitats medicinals és com si ens entestessim a tancar els ulls a una realitat com és que els neardentals  tenien uns hàbits de consum que abarcaven una immensa quantitat de plantes salvatges que avui ignorem. Aquestes eren la base de la seva alimentació. 
Podeu veure la notícia a:


"Milfulles al plat"

Jo m'inclino per la milfulles, que la trobo deliciosa, i que apart de ser vulnerària, bactericida  i hemostàtica i segons alguns autors, també ajuda a baixar la pressió sanguínia, des de l'òptica gastronòmica és  digestiva perquè  augmenta els sucs gàstrics i la bilis  i disminueix les fermentacions intestinals. Per tant, molt indicada en un àpat fort. Es molt possible que els neardentals la consumissin per facilitar doncs les seves digestions, i en especial, si eren de caça.
---------------------------------------------------------------------------------
  • Com menjar la milfulles?


Pel seu gust intens és ideal per fer un pesto, que podem barrejar amb formatge blanc i fer uns canapès. També ens ajuda a donar gust a plats febles, com els cereals o els llegums. A mi personalment m'agrada molt barrejat amb pasta o amb llentíes (vegeu-ne la recepta)

  • Com menjar la camamilla?
Les floretes de camamilla són bones per decorar l'amanida, sobretot si abans les hem submergides una estona en la vinagreta.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cursos de plantes silvestres

Arxiu del blog