Traductor - translate

Passió per les plantes

Benvinguts al món del coneixement de les plantes silvestres i les seves propietats. A través del seu coneixement podem descobrir noves formes d'alimentació, de menjar bo i divers, de gaudir amb nous sabors, nous plats i nous ingredients. És una aventura diària, un pretext per sortir al camp, a veure que trobem i com ho cuinem. I el més important, quins beneficis ens aporta. Els que volgueu seguir el Blog, coneixereu què podem menjar cada mes i cada temporada... Som-hi doncs?

diumenge, 31 de març del 2019

L'arç blanc, arbust policomestible

Ja comença a brotar l'arç blanc (Crataegus monogyna Jacq.). El trobarem en marges de torrents, rieres, zones semi-boscoses, terrenys abandonats i sovint, compartint hàbitat amb les bardisses, 
En realitat l'arç és un arbust amb aparença d'arbre, que quan creix en indrets amb un cert nivell d'humitat, els exemplars solen ser de gran volum.
En aquest arbust o petit arbre es poden distingir quatre etapes  ben concretes, al llarg de l'any:

    1. L'hivern, quan la planta apareix totalment nua, pelada, com si estigués morta. La seva aparença és la d'un laberint de troncs en blanc i negre.
    2. L'inici de primavera, quan amb el bon temps comencen a brotar les gemmes que donaran lloc a les fulles, que creixen agrupades i amb pecíols molt curts i profundament dentades.
    3. I enmig d'aquests grups de fulles, ben aviat ja apareix el grupet de minúscules inflorescències que puntegen,  i que en pocs dies,  sobretot durant el mes de maig, faran que l'arbre passi del verd intens del fullatge,  al blanc immaculat de les seves milers de flors menudes.
    4. Amb l'arribada de l'estiu, els fruits ja són notoris i poc a poc van esdevenint vermells, per ser consumits des de final d'estiu fins ben entrada la tardor.

    Parts comestibles:  fulles i flors

    Ara és el moment de fixar-se en aquests arbusts gegants i aprofitar les seves fulles tendres, abans que esdevinguin massa coriàcies.
    Les collirem, delicadament, ben tendres, just quan puntegin, espicassades directament de l'arbre. Es mengen crues. També les podeu escampar damunt l'amanida.  Les flors són comestibles i amb elles  podeu decorar l'amanida. Quan floreix, les fulles  ja no són aptes per menjar perquè són massa fibroses i coriàcies.

    I a l'estiu, ... mengeu-vos els fruits

    Els tindreu a l'arbre a partir del mes d'agost...
    són molt rics en vitamina C. Els podeu consumir tranquilament, directament collits de l'arbre. Són molt petits i tenen poca carn i poc sabor, però són comestibles i nutritius.


    Propietats de l'arç blanc

    És una planta que la trobem en els herbolaris. Es ven seca i està considerada una activadora i reguladora de la funció cardíaca. Totes les seves parts tenen propietats medicinals.

    5 comentaris:

    1. Hola,
      No sé com he vingut a parar al vostre blog i em sembla molt interessant. I ara m'heu creat un dubte: jo tinc un arbre com aquest i sempre he pensat que era un atzeroler. De fet veig que són de la família Crataegus, però noto que hi ha diferència en la forma del fruit.
      L'any passat en vaig confitar i estic esperant tornar-les a preparar perquè em van agradar moltíssim.
      Si puc, passaré per la fira d'Igualada.
      Encantada d'haver-vos trobat.
      Nani

      ResponElimina
      Respostes
      1. L'atzeroler és de la mateixa família, si, però els fruits són més grandets. És un arbre que gairebé mai no es troba salvatge, sinó cultivat. si vens a Igualada et saludo.

        Elimina
      2. per cert, tens un blog preciós, ple de sentiment... m'encanta¡¡¡
        enhorabona¡¡

        Elimina
      3. Moltes gràcies per la teva resposta. I ara, tinc el gran dubte si el meu arbre és un arç o un atzeroler. Tinc dos posts que en parlen: un del 10.09.2018 i l'altre del 06.09.2017, i ningú recorda d'on va venir aquell arbre...

        Elimina
    2. El pare en feia infusió per la tensió alte!!!! Cert???

      ResponElimina

    Cursos de plantes silvestres

    Arxiu del blog